WCAG 2.1, Level A + AA (50 succescriteria) conform EN 301 549
Datum
28 oktober 2020
Samenvatting
De website tuchtrecht.overheid.nl voldoet grotendeels aan WCAG 2.1 A + AA succescriteria, met enkele kleine bevindingen die eenvoudig kunnen worden opgelost.
Resultaat per principe
Principe
Resultaten per principe
Waarneembaar
17 uit 20
Bedienbaar
16 uit 17
Begrijpelijk
10 uit 10
Robuust
2 uit 3
Totaal
45 uit 50
Toelichting bij dit rapport
Doel van dit rapport
Met dit rapport krijgt u inzicht in de toegankelijkheid van uw website- of applicatie. We vinden het belangrijk dat onze rapporten niet alleen de problemen beschrijven, maar ook richting geven bij het verbeteren daarvan.
Testproces
Dit rapport is samengesteld met behulp van de WCAG EM methodologie.
Het volgende proces is daarbij gebruikt:
vaststellen wat binnen en buiten scope valt
vaststellen gebruikte technologieën
samenstellen sample (steekproef)
onderzoek van de sample
beschrijven van gevonden issues
Het onderzoek omvat alle 50 eisen uit de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549 (= de WCAG 2.1 niveau A + AA succescriteria).
Het grootste deel van het onderzoek is een handmatig proces. Voor een deel van de criteria wordt ter ondersteuning gebruik gemaakt van automatische tools, zoals axe-core en Firefox Developer Tools.
Kleine letters
Dit rapport is een momentopname.
De beoordeling per criterium is een falsificatie: “voldoet” betekent dat we niets hebben kunnen vinden dat aanleiding gaf om te beoordelen als “voldoet niet”.
We geven per probleem één of meer voorbeelden. Het kan zijn dat hetzelfde probleem vaker of op andere plekken voorkomt.
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de laatste versies van Firefox, Chrome, Safari en Microsoft Edge.
Komt voor op
Pagina's
Komt voor op:
Alle pagina's op tuchtrecht.overheid.nl
Niet in scope:
Externe sites, zoals Ondernemersplein, Internetconsultatie, Open Data, Rijksoverheid en Mijn Overheid
Ondersteuning
De onderzochte website zou minimaal moeten kunnen worden gebruikt in de volgende browsers en hulptechnologieën:
Mozilla Firefox, versie 84 (primair)
Google Chrome, versie 87
Internet Explorer 11
Microsoft Edge 87
common assistive technologies
Gebruikte technologieën
De onderzochte maakt gebruik van de volgende technologieën:
HTML
CSS
JavaScript
WAI-ARIA
Sample
Voor dit onderzoek zijn de volgende pagina's gebruikt als representatieve steekproef van de onderzochte website:
De links naar externe pagina's, zoals “Instanties in tuchtrecht” hebben een icoon dat duidelijk maakt dat deze links extern zijn. Deze informatie is echter niet terug te vinden in de naam van de link.
Mogelijke oplossing
Voeg “ (extern)” toe aan de linknaam van deze links, bijvoorbeeld door die tekst als visueel verborgen tekst in de link op te nemen.
Bij zoekresultaten kunnen filters worden gekozen. Soms moet daar een selectie voor woorden gemaakt. De knop om te selecteren is niet opgemaakt als knop.
Tooltip voldoet niet aan alle toegankelijkheidscriteria
Probleem
Op de pagina Uitgebreid Zoeken is er bij sommige velden een tooltip aanwezig die extra informatie biedt. Deze tooltip is goed bereikbaar met muis en toetsenbord, maar voldoet niet aan alle eisen die WCAG 2.1 stelt aan dit soort content.
Mogelijke oplossing
Zorg ervoor dat de tooltip ook kan worden gesloten met toetsenbord, bijvoorbeeld met ESC-toets. Zorg er ook voor dat het mogelijk is om over de tooltip-inhoud te hoveren, zonder dat deze verdwijnt.
Op de pagina “Uitgebreid zoeken” wordt voor het instellen van sommige parameters een “modal overlay” getoond met daarin een de mogelijkheid een seletie te maken uit een grote hoeveelheid criteria. Wanneer de gebruiker met het toetsenbord op de sluitknop van deze overlay staat, is niet zichtbaar dat deze focus heeft.
Mogelijke oplossing
Zorg in CSS dat de :focus status van deze knop duidelijk verschilt van de reguliere status. Deze bestaat al voor veel andere elementen, en zou hier kunnen worden hergebruikt.
Het veld “Zoekterm of verdragsnummer” is niet gekoppeld aan een label. Daardoor kunnen sommige gebruikers dit element niet (goed) gebruiken.
Mogelijke oplossing
De huidige code is:
<input type="text" name="title" class="input-text input-text--searchmedium" placeholder="Zoekterm of verdragsnummer" >
Het veld kan worden gelabeled door toevoeging van een id, waarnaar wordt verwezen in een <label>-element. Dit element kan eventueel visueel worden verborgen.
<!-- toegevoegd: label met for-element --> <labelfor="zoekterm-of-verdragsnummer"> Zoekterm of verdragsnummer </label> <!-- toegevoegd: id op input--> <input id="zoekterm-of-verdragsnummer" type="text" name="title" class="input-text input-text--searchmedium" placeholder="Zoekterm of verdragsnummer" >
Kalendericoon verwijst naar niet-bestaande beschrijving
In datumvelden staat rechts een kalender-icoon. Dit is opgemaakt als knop, met daarop een aria-describedby-attribuut. Dit attribuut dient om een ander element als beschrijving toe te voegen aan deze knop. Het id waarnaar wordt verwezen, bestaat echter niet, dus de beschrijving wordt niet toegevoegd.
Dit heeft waarschijnlijk weinig impact op de gebruiker. Aan knoppen kan zowel een “naam” als een “beschrijving” worden toegevoegd. De knop heeft al wel een naam, dus het gebrek aan beschrijving is geen probleem.
Om filters uit te zetten, moet de gebruiker klikken op een link met een kruisje als icoon, met als linktekst “verwijderen”.
Hier zou het beter zijn als de linktekst ook bevat wat er verwijderd wordt, zodat er meer context is. Bijvoorbeeld, bij het verwijderen van het filter “Domein: Advocaten”, is de linktekst “verwijderen”. Hier zou “Verwijder filter Domein: Advocaten” meer context bieden.
Herhaling
Ditzelfde probleem komt ook voor op andere plekken, zoals:
Links “Bekijk uitspraak” hebben steeds dezelfde linktekst en bieden daarmee geen context.
De links in de paginatie om naar de vorige of volgende pagina te gaan hebben als naam alleen een pijltje naar links of rechts. Beter zou zijn om een tekst toe voegen, bijvoorbeeld “Vorige resultaten”, “Volgende resultaten”.